Amaai Nie

 

 

Onze instelling is een gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdzorg. De meeste kinderen worden geplaatst omwille van een problematische opvoedingssituatie.

 

Vele jongeren volgen de lessen in onze interne school omwille van hun leerproblematiek en soms haken deze volledig af op een gewoon schoolprogramma.

Anderzijds kunnen ze ook niet mee in het reguliere ervaringsleren dat aangeboden wordt in onze instelling.
Het zijn dan “de stoorzenders” in de groep.
Een aangepast aanbod drong zich op.
 

In het focus-plus project  worden de kinderen begeleid door gemotiveerde opvoeders met een aangepaste begeleiderstijl, die een andere leerstijl aanbieden…via aanmoediging en positieve bekrachtiging…in een ander decor dat rustgevend werkt…de bossen van de kempen… en indien mogelijk eveneens in onze Belgische ardennen,in een meerdaagse samenwerking met identieke  francofone doelgroepen.

“Leren op de rug van een paard en wandelen met honden” 
is eveneens leerrijk en rustgevend.
Het werken met paarden voorziet in de speciale behoeften van onze doelgroep, zoals het knuffelen en spelen met honden emotionele tekorten aanvult. 

Op deze manier wensen wij het emotioneel herstel en de groeifunctie aan te zwengelen, net door individueel maatwerk aan te bieden.

Met dit project bieden wij een brede invalshoek en een duidelijke visie inzake kwaliteitzorg in deze complexe opvoedingssituatie en hopen wij ruim te kunnen bijdragen  aan de strategische lange termijnvisie.

 

De schuine tekst is door de jongeren geschreven ( door de volwassen projectleden in leesbaar nederlands aangepast)

Wij zijn “speciale” jongeren. Wij leven in een groep van Maximum 10 jongens.

Wij werden door de jeugdrechter geplaatst omwille van diverse redenen, gedragsproblemen,zelfredzaamheid en of leerproblemen.

 

Via deze vorm van het ervaringsleren zouden ook wij op een “speciale” manier iets kunnen leren.

Speciaal is de  ongedwongen manier via onze eigen leerstijl en ritme, met een aangepaste begeleidersstijl.

Hetgeen dat ons aangereikt zou worden via “leren op de rug van een paard en wandelen met honden” zou een grote impact hebben op ons verder leven.(hopen wij)

Via het opgebouwde zelfvertrouwen en zelfbeeld krijgen wij meer kansen in de toekomst.

 Enkele van onze begeleiders hebben zich geëngageerd om deze mogelijkheid te creëren via “leren met dieren”.

Wij zouden deze kans willen benutten om aan te tonen dat wij willen en kunnen leren indien dit aangepast wordt op ons niveau en met véél geduld wordt doorgegeven.

 

Wij zouden een tekenalbum en of affiches album van onze ervaringen willen samenbundelen én terzelfdertijd een dvd-film willen maken om onze avonturen in een blitz-stijl  te visualiseren voor iedereen die het wil zien… om te laten zien wat wij zoal gedaan hebben en kunnen.

Onze eigen film,zelf opgenomen en zelf gemonteerd, dat zou pas leerzaam zijn…wij zouden er nogal fier op kunnen zijn. Amaai nie! Onze nationale pers zal nogal verschieten!  (denken de jongens)

Met deze film wensen wij samen met de begeleiders andere instellingen en of scholen bezoeken om ons project kenbaar te maken.

 

amaainie.eu © 2011 • Privacy Policy • Design Carl

www.amaainie.eu